Podobno kot mešanica začimb maggi, po kateri je luštrek dobil eno od imen, ima tudi luštrek zelo intenziven okus in malce spominja na zeleno. Zato svetujemo, da ga kot začimbo uporabljate v majhnih količinah, saj tudi pri dolgotrajnem kuhanju ne izgubi svoje arome (luštrek lahko zato dolgo kuhate v juhi, saj ji da svojevrsten okus). Načeloma je primeren za bolj krepko hrano, ki ji želimo dodati močan aromatičen okus. Korenine in plodove lahko tudi posušimo – s tem luštrek sicer izgubi nekaj svoje moči, a ga lahko vsaj kadarkoli uporabimo, ne glede na sezono, in z njim obogatimo svoje najljubše jedi.

Njegove afrodizične lastnosti sicer izvirajo iz ljudske etimologije, pripisujejo mu pa tudi zdravilne lastnosti pri melanholiji in kačjih pikih. Danes vemo, da luštrek pospešuje prebavo in ima pozitivne učinke za ledvice in sečila, a bi se mu morali ledvični bolniki in nosečnice kljub temu odpovedati. Če ga uživate kot čaj, vam bo pomagal odpreti dihalne poti. Privoščite si kopel z luštrekom, saj bo dobro vplivala na vašo kožo.